Iekārtu tīrīšana
Strādājot virtuvē, nepieciešams uzturēt tīru darba vietu, lai ēdiens būtu garšīgāks un tiktu ievērotas sanitārās normas. Bet kā tīrīt virtuves iekārtas?
Kāds materiāls ir jātīra?
Virtuves iekārtu korpusi visbiežāk izgatavoti no nerūsējošā tērauda (NT), bet ir iekārtas, kurās izmantoti dažādi metāla lējumi, plastmasa, stikls utt. Dažās iekārtās ir izmantotas arī krāsota metāla detaļas.
Kā atpazīt materiālus?
1) Nerūsējošo tēraudu (NT) visbiežāk izmanto darba galdu, plauktu, ventilācijas nosūču konstrukcijās. Karstās gatavošanas iekārtas un mazgāšanas mašīnas gandrīz visos gadījumos būs no NT. Materiāls ir spoži pelēks, var būt slīpēts vai pulēts (vairāk spīdīgs)
2) Alumīnija lējumi sastopami dažādās sarežģītas formas iekārtu korpusu detaļās, piemēram, uzgriežamajās mašīnās (slaiseros), sakņu griezējos un citās iekārtās, kur detaļas ir masīvas, izliektas. Alumīnijs ir gaišāks par NT, tuvāks sudraba krāsai
3) Dažādi metāla lējumi (līdzīgi kā alumīnijs) tiek izmantoti sarežģītās korpusu detaļās. Tie parasti ir tumšāki un smagāki par alumīniju, var būt pārklāti ar lakas vai krāsas kārtu
4) Krāsots metāls bieži tiek izmantots ledusskapju korpusos, mīklas mīcāmo mašīnu korpusos un citās iekārtās, kurām nav tieša saskarsme ar ūdeni. Ja iekārtas korpuss ir krāsots, visticamāk tas būs krāsots metāls, kuram krāsa kalpo kā pretrūsas aizsargs
5) Dažādi plastikas veidi – polikarbonāts, akrils – tiek izmantoti caurspīdīgām detaļām (krūzēm, traukiem); ABS ir līdzīgs plastmasai, taču izturīgāks (izmanto rokturiem, iekārtu korpusiem, tvertnēm); plastmasa
Ar ko tīrīt šos atšķirīgos materiālus?
Galvenais princips – tīrīt katru materiālu ar atbilstošu, tam paredzētu līdzekli. Jāatceras, ka līdzekļiem ir jābūt piemērotiem un sertificētiem izmantošanā saskarsmē ar pārtiku.
Katram materiālam var būt savs specifisks tīrīšanas līdzeklis, tādēļ jāpatur prātā, ka līdzeklis, kas der vienam, ne vienmēr būs piemērots otram.
Biežāk pieļautās kļūdas ir tīrīt metāla virsmas ar līdzekli, kas paredzēts flīžu tīrīšanai, vai alumīnija detaļu mazgāšana trauku mašīnā. Pēc šādas tīrīšanas nerūsējošā metāla daļas var neatgriezeniski mainīt krāsu – rodas zilgani, dzeltenīgi vai melni plankumi, kurus nav iespējams notīrīt.
Mazgājot alumīnija detaļas trauku mašīnā vai ar nepiemērotu ķīmiju, tās neatgriezeniski paliek tumšas.
Nerūsējošā metāla un alumīnija tīrīšanai ir speciāli līdzekļi, uz kuriem ir norādes – alumīnija un nerūsējošā metāla tīrīšanai. Nerūsējošā tērauda virsmām ir speciāls līdzeklis, kuru uzklāj pēc notīrīšanas, un tas veido aizsargkārtu – virsmas ilgāku laiku saglabājas tīras, nav redzami pirkstu nospiedumi. To izmanto ledusskapjiem, galdu virsmām, krāsns korpusiem un citām virsmām. Metāla lējumu tīrīšanai būtu jāizmantu tie paši līdzekļi, kas alumīnijam.
Dažādi līdzekļi pieejami šeit: http://www.grandus.lv/products/lv/ki
Kad un cik bieži jātīra?
Pavisam vienkārši – tiklīdz virsma ir netīra, nepieciešama tīrīšana. Vislabāk tīrīšanu veikt uzreiz pēc darba etapa pabeigšanas.
Karstajām iekārtām – plītīm, krāsnīm, cepšanas virsmām, fritēzēm – tīrīšana noteikti jāveic katru dienu, ja ir iespēja, tad arī starp darba etapiem. Piededzinātas, atkārtoti karsētas, netīras virsmas ir grūtāk nomazgāt, ja to nedara uzreiz pēc darba procesa.
Krāsns mazgāšana
Pirms mazgāšanas jāizņem plātnes un plātņu turētāji – viss, ko paredzēts noņemt, tīrot iekārtu.
Atdzesētā krāsnī izsmidzina līdzekli, kas paredzēts karsto iekārtu tīrīšanai (labi šķīdina piededzinātus taukus), pēc tam uzsilda līdz ~60oC, nogaida aptuveni 5 – 10 minūtes, noskalo līdzekli nost un netīrās vietas ar mīkstu švammi vai birsti (neizmantot asas metāla birstes vai skrāpjus) notīra.
Šo procesu var atkārtot, līdz viss ir tīrs. Pēc darba beigām var izmantot automātiskās mazgāšanas sistēmas, ja tādas ir krāsnī iebūvētas, bet tas neizslēdz manuālu tīrīšanu starp darba cikliem.
Krāsns gumijas jāmazgā ar mīkstu švammi, lupatiņu un līdzekli, kas ir piemērots gumijas, silikona virsmām.
Vai izmanto automātisko mazgāšanu, krāsnīm, kurām ir šāda iespēja.
← Atpakaļ